Olivia den Hollander besloot de advocatuur te verlaten voor de journalistiek. Na in 2021 de opleiding Journalistiek voor Academici aan de Hogeschool Utrecht te hebben afgerond, volgt ze nu een traineeship als onderzoeksjournalist bij The Investigative Desk.
Hoe is het idee ontstaan om de overstap van de advocatuur naar de journalistiek te maken?
“Al vanaf jonge leeftijd heb ik een interesse gehad voor het journalistieke vak, maar toen ik ging studeren bestond er geen journalistieke opleiding aan de universiteit. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om politicologie en rechten te studeren. In die periode is de interesse voor de journalistiek nogal op de achtergrond geraakt. Nadat ik was afgestudeerd wist ik niet goed wat ik wilde gaan doen en kwam ik weer uit bij de journalistiek. Ik heb een paar stages gelopen en door te solliciteren geprobeerd aan het werk te komen als journalist, maar dat lukte steeds net niet. Op een gegeven moment was mijn geduld op en ben ik in de advocatuur terechtgekomen. Het besluit om twee jaar geleden alsnog de overstap naar de journalistiek te maken, was eigenlijk iets wat altijd al in mijn achterhoofd zat.”
Je werkt als trainee nu bij The Investigative Desk. Hoe is dat gegaan?
“In de periode dat ik de opleiding Journalistiek voor Academici aan het afronden was, zag ik dat er sollicitatierondes waren voor de Regeling Jong Talent van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Op dat moment zag ik zelf nog niet zo direct in hoe ik aan een baan zou kunnen komen als journalist waarbij ik verzekerd zou zijn van een vast inkomen. Bovendien leek het mij vrij lastig om met mijn korte ervaring werk te vinden als onderzoeksjournalist. Een traineeship leek mij de manier om een goede opstap te krijgen naar de onderzoeksjournalistiek. Via de Regeling Jong Talent werd ik aangenomen voor een traineeship bij The Investigative Desk. Daar ben ik 1 januari begonnen en dat bevalt goed. Ik zit hier erg op mijn plek. Er is hier namelijk veel ruimte om écht diep te graven voor een verhaal en ik denk dat dat weinig voorkomt in de journalistiek.”
Zijn er vaardigheden vanuit de advocatuur die je ook kunt inzetten in je werk als journalist?
“Er zijn verschillende elementen uit mijn werk als advocaat die mij nu helpen in de journalistiek. In de onderzoeksjournalistiek moet je vaak ontzettend veel informatie doornemen. Dat heb ik in mijn vorige functie ook veel gedaan. Als advocaat moet je er namelijk ook niet voor terugdeinzen om veel en soms ook ingewikkelde teksten te lezen. Daarnaast leer je in de advocatuur elk verhaal van twee kanten te bekijken. Hoewel je uiteindelijk natuurlijk één kant kiest en behartigt, verdiep je je ook altijd in de andere kant en weet je dondersgoed hoe die in elkaar steekt. Ook dat helpt enorm in mijn werk als journalist. Tot slot heb ik als advocaat veel moeten schrijven. Ik heb geleerd hoe je structuur aanbrengt in een tekst en hoe je een boodschap overtuigend overbrengt. Als journalist moet je daarentegen wel een stuk vlotter kunnen schrijven dus op dat vlak ligt voor mij nog wel een uitdaging.”
Welke tips zou je geven aan mensen die ook de switch naar de journalistiek willen maken?
“Bedenk goed wat je wil in de journalistiek, wat voor journalist wil je worden en waarom? Als je dat precies weet en gebruik maakt van de kennis en ervaring die je al hebt, kun je je waarschijnlijk beter onderscheiden. En bereid je voor op een freelance bestaan, want de kans is best groot dat je daarop aangewezen bent en dat moet je willen en kunnen. Maar met een beetje ondernemerschap kun je ver komen.”