1. Wat is De startende journalist?
De startende journalist is een platform voor de beginnende journalist met informatie over hoe jij je als journalist kan onderscheiden. Op de website vind je informatie over kennisverbreding, financiën, timemanagement en andere essentiële zaken voor een startende journalist in het werkveld. Het platform is een initiatief van A Lab, Hogeschool Utrecht, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en VersPers.
2. Wat zijn mijn voordelen als freelance journalist ten opzichte van een journalist in loondienst?
Het voordeel van het werken als freelancer is voornamelijk de vrijheid die het met zich meebrengt. Ook kan je als freelancer makkelijk voor meerdere opdrachtgevers tegelijk aan de slag. Maar er komt meer bij kijken als je als freelance journalist gaat werken. Denk aan het regelen van financiële zaken en verzekeringen. Meer informatie over het starten als freelancer vind je onder het kopje Zakelijk.
3. Hoe regel ik mijn financiën als freelancer?
Op de website vind je links naar pagina’s waar je meer informatie vindt over welke prijs je kan en mag vragen voor jouw diensten als journalist. Onder het kopje Zakelijk vind je meer informatie over tarieven, inkomsten, onderhandelen en belastingen.
4. Hoe bepaal ik welke prijs ik vraag voor mijn werk?
Helaas bestaat er geen standaardlijstje met uurtarieven voor journalistiek werk. Maar er zijn wel hulpmiddelen die je kan gebruiken om het juiste tarief vast te stellen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de cao’s in de journalistiek of de freelancevoorwaarden van mediabedrijven. Daarnaast staan op de website van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) artikelen die je kunnen helpen bij het bepalen van je tarief.
5. Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn administratie op orde krijg?
Als ondernemer ben je verplicht om een administratie bij te houden. De NVJ geeft tips over het opzetten en onderhouden van je administratie. Je kunt er ook over nadenken om een boekhouder je administratie te laten doen of om een boekhoudprogramma te gebruiken.
6. Ik vind dat ik als journalist kennis te kort kom. Hoe kan ik mijn kennisveld verbreden?
Als journalist is het bezitten van de juiste kennis erg belangrijk. Onder het kopje Specialiseren vind je links naar cursussen en workshops die je kunnen helpen je kennis te vergroten.
7. Hoe kan ik mijn tijd als journalist het beste indelen?
Als (freelance) journalist is timemanagement erg belangrijk. Hoe ga je efficiënt om met je tijd? Onder het kopje Persoonlijk vind je meer informatie over timemanagement. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een workshop of coachingstraject te volgen.
8. Welke tips zijn er voor een succesvolle pitch?
Pitchen is een goede manier om ergens binnen te komen. In dit overzicht vind je een aantal tips om goed te pitchen. Kijk ook eens naar de tips voor een open sollicitatie.
9. Waar kan ik opdrachten of vacatures vinden?
Er zijn veel sites die vacatures of opdrachten voor je bundelen, bijvoorbeeld de opdrachten en vacatures op Villamedia, Hoofdkraan.nl, Redactie&Co, Freelancer.nl, Intermediair, en Alle Mediavacatures op Facebook.
10. Ik wil graag buitenshuis werken en met anderen sparren zoals op een redactie. Hoe doe ik dat?
Er zijn allerlei plekken waar freelancers samenkomen om te werken en te sparren. Je vindt een aantal van deze plekken hier. Misschien wil je jezelf profileren samen met anderen. Via startups en samenwerkingsverbanden kun je voor een andere uitstraling zorgen.
Heb je een andere vraag over De startende journalist? Neem dan contact met ons op.