Nadat Jelmer Witteveen (22) in 2017 begon aan de opleiding journalistiek besloot hij zich een paar maanden later aan te melden voor de KRO-NCRV Radioschool. Tijdens dit eenjarige programma leren deelnemers alles over het maken van radio, zowel voor als achter de schermen.
Hoe kwam je tot het besluit om je aan te melden voor de KRO-NCRV Radioschool?
“Al vanaf jonge leeftijd ben ik bezig met het maken van radio. Aangezien er niet echt een opleiding tot radiomaker bestaat in Nederland, ben ik vijf jaar geleden journalistiek gaan studeren. Daarvoor heb ik in 2015 en 2017 meegedaan aan de talentendagen van Radio 538 en de BNNVARA Academy maar omdat ik vrij jong was en nog niet de juiste persoon was voor die plekken werd ik niet geselecteerd als deelnemer. Toen de aanmelding voor de KRO-NCRV Radioschool voor in 2018 was gestart, kreeg ik dit denk ik wel tien keer doorgestuurd door mensen die ik ken. In het laatste weekend voor de deadline besloot ik opnieuw een poging te wagen, want je weet het natuurlijk nooit. Toen werd ik geselecteerd voor de talentendag en daarna ook voor de Radioschool zelf.”
Kun je wat vertellen over jouw ervaringen bij de Radioschool?
“Het was een erg leuke en leerzame ervaring. Elke zondag kwamen we samen op de redactie voor het radioprogramma Fris! dat op maandagochtend tussen 04:00 en 06:00 op Radio 1 werd uitgezonden. Daarnaast kregen we de kans om bij andere programma’s mee te kijken en waren er wekelijks feedbackmomenten met verschillende radiomakers. Hoewel de combinatie met de opleiding journalistiek me soms wel wat stressmomenten heeft opgeleverd, heb ik de Radioschool ervaren als een mooie aanvulling.”
Je werkt nu als freelance radioproducer en -presentator. Hoe heeft de Radioschool bijgedragen aan jouw ontwikkeling als journalist?
“Naast het werken voor Fris! heb ik in de zomer van 2018 ook meegelopen op de redacties van een aantal andere radioprogramma’s. Ook ontmoette ik Emmely de Wilt die op dat moment begon met een eigen nachtprogramma op Radio 2. Iemand van de Radioschool heeft mij bij haar aangeraden vanwege mijn interesse om te werken voor 3FM en Radio 2 en vervolgens heb ik twee jaar lang samen met haar het programma Motel De Wilt gemaakt. Via haar heb ik vervolgens weer andere mensen leren kennen en ben ik uiteindelijk bij BNNVARA beland. Naast mijn werk voor BNNVARA en KRO-NCRV word ik af en toe ook door andere omroepen en radiozenders gevraagd om als freelancer een programma te maken.”
Welke tips heb je voor beginnende journalisten die ook graag bij de radio willen werken?
“Ik zou de Radioschool aan iedereen aanraden, maar er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden. Als je niet voor de Radioschool of een ander talenttraject wordt aangenomen, moet je je dat dus vooral niet laten afschrikken. Zo kun je door middel van vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een lokale radiozender, ook veel connecties opdoen die je later aan een baan bij de radio kunnen helpen.”