Na vijftien jaar als projectleider in de marketingcommunicatie te hebben gewerkt, volgde Annelies Buit (39) in 2020 de opleiding Journalistiek voor Academici aan de Hogeschool Utrecht. Nu werkt ze als freelance journalist en tekstschrijver voor onder andere het Nederlands Dagblad.
Waarom heb je ervoor gekozen om de opleiding Journalistiek voor Academici te volgen?
“Na een tijd gewerkt te hebben in de marketingcommunicatie begon ik mij af te vragen of dit was wat ik de rest van mijn leven wilde doen. Volgens mij is dat een fase waar veel mensen rond mijn leeftijd op een bepaalde manier mee te maken krijgen. Eigenlijk was schrijven een soort passie waarvan het mij altijd al leuk had geleken om er mijn werk van te maken. Zo heb ik ooit de opleiding journalistiek overwogen, maar ging ik uiteindelijk toch communicatiewetenschappen studeren. De opleiding aan de Hogeschool Utrecht had ik al een aantal keer voorbij zien komen, en het leek mij direct al erg leuk en interessant. Aangezien de opleiding maar één jaar duurt, besloot ik het ruim anderhalf jaar geleden gewoon te proberen. Ik dacht: Misschien vind ik het niks, maar dan heb ik het in ieder geval geprobeerd. De opleiding was voor mij een manier om te onderzoeken of ik de journalistiek leuk vind én om te leren over het vak.”
In 2020 ben je een eigen journalistieke onderneming gestart. Hoe is dat gegaan?
“Dat is eigenlijk vrij vlekkeloos verlopen. Toen ik met de opleiding begon, was ik gestopt met mijn vorige baan. Aangezien ik wel geld wilde blijven verdienen, heb ik vervolgens op LinkedIn een bericht geplaatst waarin ik vertelde over de opleiding en dat ik op zoek was naar klussen. Er kwam al snel een opdracht voorbij waarvoor ze een zzp’er in marketingcommunicatie voor zes uur per week zochten. Toen ben ik mij als gek gaan inschrijven bij de KVK en voordat ik het wist, was ik freelancer. Door mijn situatie met meer mensen uit mijn netwerk te delen, kwam ik best makkelijk aan meer opdrachten. Tijdens de opleiding liep ik daarnaast twee dagen per week stage bij het Nederlands Dagblad en dat is nu nog steeds een van mijn opdrachtgevers.”
Hoe kijk je terug op de overstap naar het journalistieke werkveld?
“Ik ben heel blij dat ik de overstap naar de journalistiek heb gemaakt. Hoe leuk is het om rond je veertigste zoiets nieuws te proberen? Hoewel ik er inmiddels wel al een beetje aan gewend ben, vind ik het nog steeds tof om mijn naam te zien staan bij stukken in de krant die ik vroeger altijd al las. De keuze heeft mij ook gestimuleerd om vaker iets nieuws te proberen. Als journalist ontdek je ook allerlei nieuwe werelden. Je kan de telefoon pakken, iemand bellen, zeggen dat je journalist bent en ergens over schrijft, en mensen zijn bijna altijd wel bereid om mee te werken. Dat vind ik ook bijzonder aan het vak.”
Welke tips heb je voor iemand die ook de switch naar de journalistiek wil maken?
“Een opleiding of cursus volgen die je klaarstoomt voor het journalistieke vak, zou ik iedereen aanraden. Zelf vond ik het fijn om met een opleiding te beginnen omdat het een goede basis vormt, maar ook omdat ik mij nog niet zeker genoeg voelde om direct als journalist aan de slag te gaan. Mocht je de kans krijgen om stage te lopen, dan is dat ook een fijne manier om veel ervaring op te doen. Bovendien is er tijdens een stage veel ruimte om fouten te maken en heb je vaak een stagebegeleider waar je alles aan kunt vragen. Tot slot heb je vaak, als je al langer hebt gewerkt, een groot netwerk opgebouwd binnen een bepaalde sector. Dat kan je ook zeker helpen in de journalistiek, dus gebruik dat netwerk.”