Charisa Chotoe (29) is presentatrice van o.a. Pointer (KRO-NCRV) en Electric Avenue (VPRO). Ze had altijd al interesse in de journalistiek en werkte zich via een stage bij AT5 en een eigen hiphop-blog de journalistieke wereld in.
Door: Faas Vriend
Welke drie tips zou je een startende journalist geven om zichzelf te profileren?
1. “Zoek iets dat je leuk vindt en ga je daarin verdiepen. Dat deed ik bijvoorbeeld met hiphop. Daar begon over te schrijven en zo rolde ik er een beetje in.”
2. “Maken, maken, maken! Zorg dat je actief blijft, ga schrijven of post iets op instagram. Zo zorg je dat mensen je kunnen vinden en volgen én blijf je zichtbaar.”
3. “Houd je socials in de gaten en update ze regelmatig. Veel opdrachten komen binnen via bijvoorbeeld Instagram of Twitter. Dus als je daar goed zichtbaar bent, kan je dat extra opdrachten opleveren.”
Hoe bouw je als beginnende journalist een netwerk op?
“Ga ergens aan de slag. Ik ben zelf begonnen met stage lopen bij AT5. Dat deed ik niet via mijn opleiding, maar gewoon uit eigen interesse. Ik werkte daar hard en maakte veel uren, op die manier deed ik veel ervaring op en leerde ik mensen kennen. Als je veel produceert, word je meer gezien. Daarnaast moet je gewoon gaan mailen. Netwerken is eigenlijk veel makkelijker dan men zegt. Stuur eens een mailtje of bel iemand op om wat te vragen of je werk aan te bieden. Je gaat waarschijnlijk ook afgewezen worden, maar dat hoort erbij. Het is belangrijk dat je leert omgaan met afwijzing. Uiteindelijk kom je er wel.”
Hoe bepaal je welke prijs je vraagt voor je werk?
“Dat ligt er een beetje aan. Wat moet je precies doen? Moet je bijvoorbeeld alleen presenteren? Of ook interviewen en zelf dingen voorbereiden? Hoe lang moet je op locatie zijn? En hoe veel uren daarvan ben je echt aan het werk? Zorg dat je dat allemaal duidelijk hebt.
Aan het begin is het heel spannend om over prijzen te onderhandelen, maar na een tijdje raak je daar gewend aan. Soms zeggen mensen van tevoren wat het budget is en kunnen ze niet hoger gaan. Als het dan niet genoeg is voor je, houdt het ook gewoon op. Omroepen kunnen vaak meer betalen, kleinere platforms minder. Ik doe graag dingen die ik leuk vind, meestal in de kunst en cultuur sector. Maar in die sector is gewoon minder geld. Dat moet je dan accepteren.
Tip: Schaam je niet om meer te vragen. Vaak heeft een opdrachtgever wel meer geld voor je over dan ze in eerste instantie zeggen. Ik geloof dat er altijd wel rek in zit.”
Wat is de beste tip die jij ooit hebt gekregen?
“Doe je niet anders voor dan je bent: niet slimmer, maar ook niet dommer. Soms kwam ik ruimtes binnen waar ik me een beetje geïntimideerd voelde omdat het vol zat met ervaren journalisten die het werk al lang doen. Denk dan gewoon bij jezelf: Ik ben hier met een reden en ben goed genoeg om hier te zijn.”