Remi Lehmann (38) is freelance correspondent in Argentinië. Hij woont en werkt sinds tien jaar in de hoofdstad Buenos Aires. Hij heeft een passie voor het land en schrijft erover voor o.a. Trouw, De Groene Amsterdammer en HLN.
Door: Faas Vriend
Hoe kom je als freelance correspondent aan opdrachten?
“Er zijn niet veel Nederlandse freelance journalisten in Argentinië, dus de meeste media weten dat ze mij moeten hebben als ze iemand nodig hebben die alles weet over het land en ter plekke een verhaal kan maken. Het is dus belangrijk je te profileren met een specifieke specialisatie. In mijn geval Argentinië (en Uruguay). Naast mijn losse opdrachten werk ik als nachtredacteur voor de Belgische krant HLN. Zo heb ik een vast inkomen. Van alleen van journalistiek werk kom ik niet rond. Er is simpelweg niet genoeg vraag naar journalistieke verhalen uit Argentinië en het betaalt niet genoeg. Ik doe ook andere opdrachten zoals onderzoekswerk voor bedrijven of instituten, die betalen wat beter.”
Wat is voor jou de grootste uitdaging in je loopbaan?
“Gebrek aan budget. Met geld kun je alles oplossen, als je daarnaast de juiste attitude hebt. Ik zou het liefst het hele land door reizen om mooie verhalen te maken, maar daar is helaas meestal geen budget voor. Reizen is duur hier en je bent meer tijd kwijt dan wanneer je een verhaal in de buurt maakt. Met het geld dat ik als freelancer verdien kan ik niet én die reis maken én er mijn brood van betalen. Daarnaast loop ik best een groot financieel risico door mijn apparatuur mee te nemen wanneer ik bijvoorbeeld een videoreportage ga maken. Argentinië is niet altijd even veilig en als ik word beroofd ben ik lang bezig om mijn spullen terug te verdienen. Daarom blijf ik vaak in Buenos Aires en vermijd ik gevaarlijke wijken. Correspondenten in vaste dienst hebben vaak wel meer ruimte om verhalen te maken waar ze voor moeten reizen. Zij kunnen hun reiskosten declareren bij hun werkgever en spullen zijn vaak verzekerd, of zij hoeven in ieder geval niet persoonlijk voor de kosten op te draaien.”
Hoe bepaal je welke prijs je vraagt voor het werk wat je doet?
“Het is belangrijk om te weten wat je waard bent. Mijn ‘soort mens’ is redelijk schaars, er zijn niet zo veel Nederlandstalige correspondenten in Argentinië. Door die schaarste en mijn expertise ben ik meer waard. Zo had ik tijdens het WK van afgelopen jaar een erg goede onderhandelingspositie. Een groot deel van de Nederlandse media wilde toen met me werken. Maar normaal hanteren de meeste media vaste tarieven, daar kun je niet echt over onderhandelen.”
Welke tips zou jij aan een startende journalist geven?
“Mijn eerste tip: Specialiseer je. Tegenwoordig moet je echt een expertise hebben, dus onderscheid je met veel kennis over een onderwerp. Als je bijvoorbeeld naar het Midden-Oosten gaat en je weet veel over energie is dat een fantastische combi in verband met alle fossiele brandstoffen die daarvandaan komen. Mijn tweede tip is om altijd samen te werken. Je staat samen echt sterker. Je kunt elkaar bijvoorbeeld goed helpen met bronnen vinden. Wij hebben een WhatsApp-groep met alle buitenlandse correspondenten in Argentinië. Je concurreert dan wel met andere journalisten, maar het zijn ook je collega’s.”