Loïs Verkooijen (26) studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en behaalde daarna de Master Anthropology and Development Studies. Sinds 2018 staat ze bij de KVK ingeschreven als freelancer. Ze werkt als journalist voor Omroep Brabant en als onderzoeker bij Fontys Hogeschool Journalistiek.
Door: Robin Zweep
Waarom heb je gekozen voor een loopbaan in de journalistiek?
“In eerste instantie twijfelde ik tussen de journalistiek en de kunstacademie. Toen ik te horen kreeg dat ik was aangenomen op de kunstacademie was ik eerst ontzettend blij want je komt daar niet zomaar binnen. Maar gaandeweg het eerste jaar op de kunstacademie ontdekte ik dat ik het ontzettend leuk vind om te schrijven, researchen en fotograferen. Ik realiseerde mij dat ik toch liever in de journalistiek wilde gaan werken. Toen ben ik overgestapt naar de studie journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Van die keuze heb ik geen spijt gehad.”
Hoe heb je jezelf gespecialiseerd?
“Tijdens de journalistiekopleiding ontdekte ik dat ik erg geïnteresseerd ben in alles wat te maken heeft met het thema diversiteit. Daar ben ik mij toen meer in gaan verdiepen. Door verhalen te schrijven hoop ik dat mensen elkaar beter leren begrijpen. Een goed verhaal brengt iets teweeg bij mensen. Ze kunnen er iets nieuws door leren of anders gaan kijken naar iets wat speelt in de samenleving. Na het afronden van de journalistiekopleiding ben ik begonnen aan de Master Anthropology and Development Studies. Daar leerde ik op een wetenschappelijke en antropologische manier onderzoek doen. Zulk onderzoek houdt in dat je door participerende observatie het leven van de een persoon of groep probeert te begrijpen en alle facetten van het menselijke bestaan daarin meeneemt. Die methode wil ik meenemen in mijn journalistieke werk om beter te begrijpen waarom iemand vanuit een bepaalde visie een onderwerp of situatie aanschouwt om vervolgens gerichtere vragen te kunnen stellen. Wanneer ik nu een bepaalde gemeenschap benadert, ben ik beter in staat om te begrijpen wat de doelgroep belangrijk vindt. Het verhaal dat je als journalist wilt vertellen is niet altijd hetzelfde als de persoon of groep die je daarvoor hebt benaderd. Je verhaal wordt beter als je de andere partij echt goed probeert te begrijpen.”
Wat zijn de grootste uitdagingen waar je mee te maken hebt gehad in de journalistiek?
“Op de opleiding journalistiek haalde ik hoge cijfers. Toen ik stage ging lopen bij dagblad Trouw ontdekte ik dat andere medewerkers daar al veel ervaring heeft en dat ik mij nog niet op hetzelfde niveau bevond. Ik werd daar flink in het diepe gegooid, bijvoorbeeld door de strakke deadlines. In het begin zorgde dat voor onzekerheid. Later haalde ik daar juist veel inspiratie uit. Een andere uitdaging vind ik het onderhandelen met opdrachtgevers als freelancer. Toen ik net begon als freelancer vond ik best spannend om te doen. Naar mijn mening is daar weinig aandacht aan besteed tijdens de journalistiekopleiding. Ik denk dat het voor starters erg belangrijk is om je te realiseren dat je ook van het werk moet kunnen leven. Je moet er wel je huur van kunnen betalen. Een belangrijke tip is om niet te laag in te zetten. Stel een ondergrens voor jezelf vast en ga daar niet onder zitten. Met de huidige krappe arbeidsmarkt is er ook in de journalistiek genoeg werk te vinden.”
Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen van freelancen?
“Het grootste voordeel voor mij is absoluut de vrijheid die je hebt als freelance journalist. Je kunt veel nieuwe dingen uitproberen. Zo ben ik pas begonnen in de regionale journalistiek bij Omroep Brabant. Als je minder tevreden bent over een opdrachtgever is het voordeel ook dat je makkelijker ‘nee’ kunt zegen tegen een eventuele vervolgopdracht, al doe ik dat wel zo min mogelijk. Soms moet je ook minder leuke opdrachten aannemen. Dat kan ook erg leerzaam zijn en je bouwt tegelijkertijd een netwerk op. Een nadeel aan freelancen vind ik dat je heel scherp op je administratie moet zijn. Het is belangrijk om de uren die je maakt goed bij te houden. Ik heb een Excelbestand waarin ik continu mijn uren noteer. Op die manier houd ik het overzichtelijk voor mezelf.”