Na drie jaar gestudeerd te hebben aan de School voor Journalistiek in Utrecht besloot Mila-Marie Bleeksma (25) te stoppen met de opleiding om fulltime als freelance podcastmaker en producer aan de slag te gaan. Ze werkt nu als producent bij NRC en produceert dit jaar de Pitchwedstrijd van het Podcastfestival. Ook maakte ze podcasts voor verschillende opdrachtgevers, waaronder Nursing, Service Apotheek en Next Learning.
Hoe ben jij erachter gekomen welke richting van de journalistiek het beste bij je past?
“Op de School voor Journalistiek merkte ik al snel dat ik weinig voldoening haalde uit het maken van geschreven verhalen en interviews. Liever liet ik mensen zelf iets vertellen zodat ik er in audio een mooi verhaal van kon maken. Toen ik vervolgens op de audio-afdeling van Blendle ging werken werd dit opnieuw bevestigd. Ik heb daarna nog wel een paar schrijfopdrachten gedaan maar ik kan mijn creativiteit daar veel minder in kwijt dan wanneer ik bezig ben met het bedenken en maken van podcasts. Dat heeft denk ik ook te maken met de magie van audio: overal waar je komt, kan je een koptelefoon opzetten en verdwijnen in een verhaal.”
Wat zijn voor jou de grootste uitdagingen als freelance journalist?
“Dat zijn er voor mij twee: de onstabiliteit van mijn inkomen en het bijhouden van mijn administratie. Ik had voor de zomer een paar maanden waarin het financieel goed ging waardoor ik dacht, ‘dit gaat lekker’. In de zomer wilde ik wat meer rust nemen dus besloot ik mijn werk voor commerciële opdrachtgevers even op een lager pitje te zetten. Maar dat betekent dus ook dat minimaal de helft van mijn inkomen wegvalt. Daar had ik niet goed genoeg bij stil gestaan. De andere uitdaging heeft alles te maken met mijn administratie. Om het overzicht wat meer te behouden heb ik nu een boekhouder die mijn btw-aangifte doet en die ik met vragen over mijn administratie elk moment kan bellen. Ook plan ik één keer in de twee weken een dag in waarop ik mijn administratie doe en kijk wat er aankomt qua werk, welke opdrachten misschien wegvallen en wat er nodig gaat zijn.”
Hoe kom jij als freelancer aan opdrachten?
“Dit is denk ik het meest gehate antwoord maar dat is echt door te netwerken. Ik weet nog dat ik in het eerste jaar van School voor Journalistiek op een netwerkborrel stond en meteen dacht, ‘dit is echt niks voor mij’. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren waarop je – minder geforceerd – kan netwerken. Zo heb ik bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gedaan op het Festival van de Journalistiek waar ik allerlei journalisten heb leren kennen. Aan die contacten heb ik later weer veel gehad bij het binnenhalen van opdrachten.”
Welke tip heb jij voor beginnende journalisten die nog twijfelen of het werken als freelancer iets voor hen is?
“Probeer het werken als freelancer vooral te zien als een manier om het werkveld goed te leren kennen en te ontdekken wat jij leuk vindt om te doen in de journalistiek. Als het toch niks voor jou blijkt te zijn, dan kan je altijd besluiten om te stoppen.”